Sisteme de jgheaburi – întreținerea și curățarea înainte de venirea iernii
Iarna nu este o perioadă ușoară pentru acoperișul nostru, și nici pentru jgheaburi. Iar jgheaburile, deși arată banal, au o sarcină importantă de îndeplinit. Merită deci să le acordăm o atenție specială, pentru ca primăvara, în perioada ploilor abundente, să poată funcționa corect și să nu necesite reparații.
Ce pune în pericol jgheaburile în perioada de iarnă?
Pe perioada primăverii, a verii și a toamnei, jgheaburile colectează și evacuează apa pluvială de pe acoperiș. Dacă acestea nu ar exista, cascade de apă ar cădea de pe acoperiș în mod necontrolat. Acestea protejează de asemenea pereții clădirii și fundația de umezeala excesivă. Așadar, rolul lor este, după cum se vede, important.
Însă jgheaburile nu colectează doar apa. Sunt de asemenea locul, în care se depun frunzele de pe copaci, acele, nisipul, uneori păsările mici își construiesc cuiburi în acestea, lăsând pe ele bețișoare și pene.
Scopul întreținerii de toamnă a jgheaburilor va fi așadar printre altele curățarea acestora de impurități. Dacă omitem acest lucru, primăvara vor apărea blocaje.
A doua chestiune este protejarea jgheaburilor împotriva coroziunii. Iarna înseamnă zăpadă și gheață, care cu siguranță nu vor ocoli jgheaburile noastre. Un jgheab neprotejat ruginește și se găurește repede, rolul acesteia nu va mai fi îndeplinit corect. În oferta Blachotrapez găsim jgheaburi din oțel și PVC de la producători renumiți, care, curățate și întreținute corespunzător, ne vor garanța siguranța și funcționarea corectă. Aflăm citind mai departe cum să le îngrijim.
Ordinea acțiunilor
Știm deja care este scopul întreținerii jgheaburilor înaintea iernii. Să discutăm acum despre ordinea acțiunilor particulare, pe care ar trebui să le întreprindem.
Primul pas va fi curățarea exactă a jgheaburilor de resturile de frunze, nisip și pene de păsări. Pentru acest lucru putem folosi o mătură sau o cârpă. În niciun caz nu trebuie să folosim în acest scop o perie metalică, aceasta poate provoca zgârierea jgheaburilor, atât a celor metalice, cât și a celor din PVC.
După curățarea jgheabului, acesta trebuie clătit bine. Datorită acestui lucru, cei mai eficienți vor fi pașii noștri următori, iar cu această ocazie ne vom asigura că jgheabul nu este înfundat nici pe segmentele verticale, unde nu putem ajunge cu mătura. Clătirea jgheabului se face cel mai bine cu un dispozitiv de spălat sub presiune, însă putem folosi și un furtun de grădină.
Etapa de mai sus ne va permite să verificăm dacă apa curge liber din jgheaburi în jos sau dacă rămâne în acestea. Dacă apa rămâne în jgheaburi, aceasta poate fi o sursă de probleme, deoarece în timpul înghețului în jgheab se formează gheața, iar asta nu perturbă doar funcționarea jgheabului, ci poate provoca și deformarea și deteriorarea acestuia. Dacă observăm așadar că apa nu curge, trebuie să verificăm de ce se întâmplă acest lucru. Cauza poate fi un segment vertical înfundat al jgheabului, acesta trebuie desfundat. O altă cauză a acestei stări de fapt poate fi unghiul prea mic de cădere a jgheabului, atunci ar trebui să îl mai mărim puțim prin îndreptarea cârligelor, pe care sunt fixate jgheaburile.
Instalații utile
Nici aici nu se încheie posibilitățile noastre de protejare a jgheaburilor înainte de sosirea iernii. Există încă modalități suplimentare, care se dovedesc a fi foarte eficiente în lupta cu funcționarea corectă a acestora.
Prima dintre ele este instalarea așa-numitor parazăpezi. Stratul de zăpadă care rămâne pe acoperiș, după atingerea unei mase concrete, poate începe să se deplaseze în jos, îndoind, rupând sau chiar desprinzând jgheaburile în calea lor. Dacă acoperișul nostru are un unghi de înclinație de 30 de grade sau mai mare – trebuie să instalăm parazăpezi. Acestea vor menține zăpada în loc sau o vor sparge în fragmente mai mici.
O altă idee pentru protecția jgheaburilor pe timpul iernii este instalarea unor conducte speciale de încălzire pe acestea. Apa nu va îngheța în jgheabul încălzit, ci se va scurge în jos. Funcționarea acestui sistem este controlată de un termostat și nu necesită intervenția noastră. Termostatul ajustează temperatura conductelor la temperatura aerului, astfel instalația nu este costisitoare în exploatare.
Aceste lucrări pot fi efectuate individual?
Dacă putem realiza singuri curățarea jgheaburilor, clătirea, desfundarea și reglarea unghiului de înclinație, instalarea parazăpezilor și a conductelor de încălzire necesită o firmă specializată. Bineînțeles, și pentru primele lucrări putem chema o firmă, deoarece această activitate este destul de consumatoare de timp și necesită o formă fizică bună.
Lucrările de protecție a jgheaburilor toamna au o justificare profundă și nu trebuie neglijate. Dacă nu avem experiență sau suficient timp să facem bine acest lucru, să chemăm experți.